Democratie in optima forma

CDA partijcongres, 4 oktober 2010.

Afgelopen zaterdag ben ik met een klein groepje CDA-ers uit Heiloo afgereisd naar Arnhem.
Te midden van zo’n 5000 CDA-ers waren we getuige van een spannend en soms emotioneel congres.
Urenlang vlogen de argumenten van voor- en tegenstanders door de hete Rijnhal. Maar het respect over en weer bleef.
Ik ben het met de uitspraak van Deetman (Trouw, 2 okt.) eens dat de vraag die aan de leden werd voorgelegd, eigenlijk een onmogelijke was. Je kon het inhoudelijk met het regeerakkoord eens zijn, maar tegen samenwerking met de PVV: een lastig dilemma!
Hert congres heeft het debat niet doodgeslagen en het heeft naar mijn mening niet als een referendum gewerkt. Juist in de aangenomen resoluties is brede steun gegeven aan de oproep om het rapport “Grondslag en Politiek handelen” te actualiseren. Verder is er op aangedrongen om met alle partijleden opnieuw in discussie te komen. Te lang zijn de belangrijke thema’s in de kast blijven liggen en ook zijn de meningen teveel binnen het partijkader gewisseld.
We hadden met elkaar een inschatting gemaakt van de stemmingsuitslag en daar bleken we niet ver vanaf te zitten. Zo euforisch als Verhagen over de uitslag was, zo anders was de atmosfeer om ons heen. Je voelde een soort opluchting over de feitelijke uitkomst maar dat was geen reden voor een feestje. De woorden van mevrouw Hannie van Leeuwen hadden nog maar kort daarvoor geklonken. Haar belofte van destijds: te staan voor vrijheid en te vechten voor discriminatie.

Veel waardering was er voor Henk Bleker, de waarnemend voorzitter van het partijbestuur.
Mede dankzij hem is de sfeer op het congres goed geweest en kunnen voor- en tegenstanders elkaar nog steeds recht in de ogen kijken.
De komende periode komt het er op aan dat we met alle leden in discussie blijven over de koers van de partij: zowel landelijk als lokaal!

Elly Beens.