Heiloo Fietsdorp krijgt nieuwe dimensie

Op 9 februari vond een goed bezochte en inspirerende thema-avond plaats over het onderwerp “Heiloo: Fietsdorp!” Hierbij een kort verslag en op veler verzoek ook een link naar de presentatie! Zie: Presentatie Heiloo Fietsdorp GoinGDutch 9 feb 22

Het spits werd afgebeten daar Marcel van Beek. Hij is innovatiemanager bij Schiphol NV en een van de motoren achter https://goingdutch.bike/

Samen met Huub van der Linden hield hij een verhaal als een klok. GoinGDutch is concreet bezig met doorfietsroutes en allerlei, deels digitale voorzieningen (oa een speciale app) om personeel op Schiphol op de fiets naar het werk te laten komen.

Daar worden significante resultaten mee behaald. Inmiddels is ook met de gemeente Alkmaar en een aantal bedrijven een initiatief gestart, met onder andere een fietshub bij de Olympiaweg. Uiteindelijk wordt toegewerkt naar een netwerk van fietsroutes met voorzieningen, stoplichten die fietsers voorrang geven (!) etc.

Tip voor Heiloo: sluit je aan bij de ontwikkelingen bij buurman Alkmaar!

Ook relevant: Corona heeft woon-werk per fiets tot 35 km een enorme boost gegeven. En beide heren kunnen het weten. Voorbeeld: Marcel van Beek fietst vanaf woonplaats Egmond naar Schiphol. In weer en wind… (Stelling: “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”.)

De aanpak is om lokaal heel concreet in kaart te brengen wat mensen tegenhoudt om op de fiets te stappen. Ook fietsgebruik gewoon in het dorp komt aan de orde. Op basis hiervan kom je tot gerichte maatregelen die de fietser gemak en veiligheid oplevert. Vraagt een andere manier van kijken, die steeds meer ook door bedrijven wordt begrepen en ondersteund. Zie de voor Heiloo als voorbeeld uitgewerkte mindmap: mindmap Heiloo Fietsdorp

Marjon Zandvliet (Verkeerspanel) en ook Marjan Bruin (Fietsersbond) waren zeer geïnspireerd en sloten zich hierbij aan. Een stelling die veel bijval kreeg: “Heiloo Fietsdorp vraagt politieke moed, van woorden naar daden”.

En daarmee komen we op de inzet van CDA-Heiloo de komende periode!

Zie: bezoek de websitehttps://www.heiloo-stem-wijs.nl

foto Marcel van Beekfoto 1 thema avond

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>